Aktualności

1 grudnia 2017 r.

Zapraszamy do zapoznania się ze zdjęciami z Wielkiej Gali Programu "Smaczne bo Podkarpackie" 2017.

30 listopada 2017 r.

Gala XVI edycji Konkursu "Podkarpacka Nagroda Gospodarcza"

30 listopada (czwartek) po raz szesnasty odbyła się uroczysta Gala Konkursu "Podkarpacka Nagroda Gospodarcza" i Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie". Laureaci otrzymali nagrody i wyróżnienia w G2A Arena w Jasionce

Gala była zwieńczeniem Kongresu "Business Without Limits" oraz targów "Made in Podkarpackie". Uczestnicy Konkursu "Podkarpacka Nagroda Gospodarcza" i Programu Certyfikującego "Smaczne bo Podkarpackie" zaprezentowali się przed prawie tysięczną publicznością. Wydarzenie to było świetną okazją do pokazania wciąż poszerzającego się wachlarza unikatowych produktów oraz nowoczesnych usług firm z regionu, które dynamicznie rozwijają się, wychodząc na rynek ogólnopolski i zagraniczny.

30 listopada okazało się, które z firm biorących udział w Konkursie "Podkarpacka Nagroda Gospodarcza" i w Programie Certyfikującym "Smaczne bo Podkarpackie" szacowne grono Kapituły wyróżniło i nagrodziło statuetkami. Wybór najlepszych wśród 150 znakomicie funkcjonujących firm, które walczyły o wyróżnienia w kilku kategoriach, był trudny. Ocenione zostały firmy mikro, małe i duże. Kapituła dokonała również oceny ich produktów i usług. W programie certyfikującym eksperci sprawdzili ponadto, które z produktów spożywczych Podkarpacia spełniają najwyższe normy jakościowe.

- W naszym regionie mamy coraz szersze grono przedsiębiorców, którzy świadomie i z determinacją realizują swoje wizje ekspansji lokalnego biznesu. Docenić tu należy samorządy wojewódzkie, powiatowe, miejskie i gminne, które mocno wspierają rozwijającą się gospodarkę i dzięki którym wzmacnia się poczucie tożsamości regionalnej. Ta tożsamość buduje wspólnotę podkarpackiego biznesu, której dopełnieniem jest Podkarpacka Nagroda Gospodarcza, przyznawana firmom już od 16 lat - powiedział Paweł Zając, dyrektor Centrum Promocji Biznesu.

Wręczenie wyróżnień i nagród uświetniła niezwykła oprawa artystyczna. Zgodnie z hasłem przewodnim kongresu "Made in Podkarpackie" przed publicznością wystąpili artyści świata muzyki, z Magdaleną Andres na czele, finalistką tegorocznej edycji "Mam Talent", okrzykniętą polską Adele. Gala stała się też okazją, by poznać innych podkarpackich wokalistów i instrumentalistów: Małgorzatę Boć, Katarzynę Sztabę-Adamczyk, Krzysztofa Delikata, Macieja Słysza, Eryka Malesę, Bartka Bąka oraz Adriana Kasprzyka.

Partnerem Konkursu "Podkarpacka Nagroda Gospodarcza" jest Bank PeKaO SA.

Uroczystość transmitował patron medialny TVP Rzeszów.

Patronami medialnymi wydarzenia byli ponadto: Polskie Radio Rzeszów, Portal GospodarkaPodkarpacka.pl, Tygodnik Lokalny "Obserwator", Tygodnik "Sztafeta", Tygodnik "Nowe Podkarpackie", Tygodnik "Życie Podkarpackie", Tygodnik Nadwiślański, Dwumiesięcznik Podkarpacki "VIP Biznes Styl", Portal BiznesiStyl.pl oraz Portal Firm i Ludzi Kreatywnych "Carpatia Biznes".

Program Gali:

  • 14:00 Prezentacja produktów spożywczych Laureatów Programu
    Smaczne bo Podkarpackie 2017 - lunch powitalny
  • 15:00 Rozpoczęcie Gali, powitanie Gości
  • 15:15 Ogłoszenie wyników Programu
    Certyfikującego Smaczne bo Podkarpackie 2017
    Ogłoszenie wyników Konkursu
    Podkarpacka Nagroda Gospodarcza 2017
    Wręczenie nagród Telewizji Rzeszów "Podkarpackie Ekrany"
  • 17:00 Wystąpienia zaproszonych Gości
  • 17:15 Część artystyczna: "Podkarpackie Talenty"
  • 18:00 Bankiet

19 października 2017 r.

Najlepsze produkty spożywcze Podkarpacia wybrane

19 października w Urzędzie Wojewódzkim w Rzeszowie kapituła Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego "Smaczne Bo Podkarpackie" oceniła 44 wyroby zgłoszone przez lokalnych przedsiębiorców.

Partnerami programu są Podkarpacki Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektorat Sanitarny, których przedstawiciele zasiadali w kapitule. W jej skład wchodzą również reprezentanci innych jednostek kontrolujących, w tym Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Rzeszowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, Podkarpackiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Podkarpackiej Izby Rolniczej.

W gronie kapituły znaleźli się ponadto przedstawiciele samorządów, w tym Urzędu Wojewódzkiego i Urzędu Marszałkowskiego, a także urzędu pracy, szkół wyższych, stowarzyszeń, dyrektorzy Banku Pekao S.A. oraz patroni medialni programu.

Wszyscy ocenili produkty według następujących kryteriów: wygląd i kształt, barwa, smak, zapach, konsystencja i struktura. Oceniana była poprawność etykietowania i znakowania produktów, które narzuca m.in. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

40-osobowa komisja ekspertów wydała opinię na temat produktów: mięsnych, w tym kiełbas, salcesonu, galaretek, produktów garmażeryjnych, warzywnych, pieczywa, w tym chleba, rogali, a także ciast i ciastek, słodyczy oraz żurków, olejów i win. Produkty pochodzą z wielu zakątków naszego regionu: z Rzeszowa, Brzeźnicy, Leżajska, Lubaczowa, Dubiecka, Dębicy, Mielca, Jarosławia, Ropczyc, Jasienicy Rosielnej, Jasła, Strzyżowa, Łańcuta i Kamienia.

- Poziom był bardzo wysoki. Naszym obowiązkiem, jako inspekcji, jest weryfikowanie błędów, ale wszystkie produkty spełniały wysokie wymogi stawiane producentom żywności. Były drobne wątpliwości, jednak to jest piękne w tym programie, że producent wyciąga z niego naukę i doświadczenie. Poprawia jakość produktów, zdobywa wiedzę na temat znakowania swoich wyrobów - powiedział Bogusław Gronko z Podkarpackiego Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, dodając: - Wszystkie te produkty, jeśli są tworzone zgodne ze sztuką, potrafią zachwycić. Mogę potwierdzić, że Podkarpacie, jak i cała ściana wschodnia, ma czym się pochwalić. Są to produkty regionalne. Tym więc bardziej wyjątkowe.

Kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku z Podkarpackiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektoratu Sanitarnego, Jerzy Stelmach, podkreślił, że zaprezentowane wyroby to wyższa półka regionalnych produktów Podkarpacia. Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego, Lucjan Kuźniar, zaznaczył, że powinniśmy być dumni, iż wybór dobrych regionalnych produktów jest tak szeroki. - Możemy imponować innym województwom pod tym względem - dodał, dziękując jednocześnie dyrektorowi Centrum Promocji Biznesu w Rzeszowie, Pawłowi Zającowi, za 16-letnie zaangażowanie w promocję lokalnych firm.

Oddane głosy pokazały, które z produktów są tymi najlepszymi.

- Wybrano produkty najlepsze. Decyzja nie była łatwa, ponieważ wszystkie są bardzo dobre. Wygrały te, które zdobyły większość głosów i to one zasługują na uznanie - powiedział Lucjan Kuźniar, podkreślając, że wszystkie wyroby zostały skrupulatnie przebadane przez jednostki kontrolujące, co potwierdziło ich bezpieczeństwo i jakość.

Firmy z branży spożywczej mogły zgłosić jeden i więcej produktów (grupy produktów). Przypomnijmy, że wśród uczestników programu są: Przeworskie Winnice Dariusz Rosół, Przedsiębiorstwo Produkcyjno Usługowo Handlowe "Cimesmak" Artur Legutko, Wypiekarnia Martyna Mrozowska, Masarnia OSIP s.c. Zygmunt i Kamil Osip, "Pychotka" Produkcja i Sprzedaż Wyrobów Piekarsko-Cukierniczych Adam Turczyn, Bożena Załuska Zakład Masarski Załuscy, Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Dubiecko, Piekarnia Roztoczyński Sp. z o. o., Przedsiębiorstwo Handlowo - Usługowe "MATEO" Stanisław Cabaj, Cukiernia Pokusa Marta Rączka - Żurawska, Firma "ROMIKO" s.c. Roman Kozak, Anna Krupa-Kozak, Zakład Przetwórstwa Mięsnego "SZAREK" Andrzej Szarek, Firma Produkcyjno-Handlowo- Usługowa Stanisław Kopacz, PPHU KOS Sp. J. K. Mazur, W. Zych Sp. J., Kurek Justyna Firma Handlowo-Usługowa "Juvita", Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, Zakład Przetwórczo- Handlowy "BASZPOL" Sp. z o.o., PRO-AGRO MAREK NOWIŃSKI Winnica Dwie Granice, P.H.U. Wojciech Czuba Piekarnia Dobry Chleb, Cukiernicza Spółdzielnia ROKSANA, Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula Sp. z o.o., Firma "TEN SMAK" Grzegorz Tendaj, CIAK Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak, Przetwórstwo Mięsne WYRÓB KIEŁBAS I PODROBÓW Andrzej Dudek, HORTINO Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Leżajsk Sp. z o.o. oraz Bieszczadzka Spiżarnia Anna Książek.

Wyniki posiedzenia kapituły poznamy podczas uroczystej gali, która odbędzie się końcem listopada w G2A Arena Centrum Wystawienniczo Kongresowe Województwa Podkarpackiego w Jasionce.

Serdecznie dziękujemy szanownemu gronu kapituły, w tym członkowi Zarządu Województwa Podkarpackiego, Lucjanowi Kuźniarowi, za zaangażowanie i pracę, która wyłoniła tegorocznych laureatów programu "Smaczne Bo Podkarpackie".

Pani Wojewodzie Ewie Leniart dziękujemy za wsparcie w organizacji posiedzenia kapituły i to, że, jak co roku posiedzenie mogło się odbyć w Podkarpackim Urzędzie Wojewódzkim.

Galeria zdjęć

12 października 2017 r.

Znamy termin kapituły konkursu Smaczne Bo Podkarpackie

Jest nam miło poinformować, że 19 października w Sali Kolumnowej Urzędu Wojewódzkiego w Rzeszowie przy ulicy Grunwaldzkiej 15 członkowie kapituły Programu Certyfikującego Smaczne Bo Podkarpackie ocenią wszystkie zgłoszone do konkursu produkty spożywcze.

Po wnikliwej analizie ankiet konkursowych i sprawdzeniu zgodności zgłoszonych produktów z wymaganiami prawnymi przyszedł czas na kolejny etap Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego.

19 października kapituła, w skład której wejdą eksperci rynku spożywczego oraz osoby zaufania publicznego, zapozna się z przedstawioną przez producentów dokumentacją, a przedstawiciele właściwych jednostek kontrolujących przeprowadzą badania. Ocenie poddanych zostanie 29 zgłoszonych do certyfikatów produktów z całego Podkarpacia.

Spotkanie kapituły z uczestnikami konkursu odbędzie się w Sali Kolumnowej Urzędu Wojewódzkiego w Rzeszowie przy ulicy Grunwaldzkiej 15. Jego początek zaplanowano na godzinę 13.

Efekty pracy kapituły poznamy już niebawem - w drugiej połowie listopada - podczas uroczystej Gali zwieńczającej tegoroczną edycję Programu "Smaczne bo Podkarpackie".

Życzymy powodzenia wszystkim uczestnikom tegorocznej edycji programu!

2 października 2017 r.

Sukces na targach Smaki Regionów 2017

26 września zakończyły się międzynarodowe Targi Smaki Regionów 2017. Wystawcy branży spożywczej, kontrahenci, hurtownicy i detaliści - wszyscy spotkali się w jednym miejscu, by nawiązać nowe kontakty biznesowe i wymienić się doświadczeniami. Nie zabrakło też przedstawicieli Podkarpacia, w tym laureatów Programu Certyfikującego Produkty Spożywcze Podkarpackiego.

4 dni trwały Targi Smaki Regionów 2017. Do Międzynarodowych Targów Poznańskich zjechali wystawcy wszystkich województw z Polski. I jak podkreślał marszałek Władysław Ortyl, cieszy się, że producenci z Podkarpacia uczestniczą w targach, eksponują swoje produkty na wystawach i konkursach. Zaznaczył, że jest to dla województwa bardzo dobra promocja.

Nasz region reprezentowały: Firma Handlowo-Usługowa JUVITA z Dulczy Wielkiej (powiat mielecki), Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe MATEO Stanisław Cabaj z Dębicy (powiat dębicki), Uzdrowisko Rymanów (powiat krośnieński), Cukiernicza Spółdzielnia ROKSANA ze Strzyżowa (powiat strzyżowski), Fabryka ciast i cukrów Dr Stanisława Gurgula z Jarosławia (powiat jarosławski), Gospodarstwo Agroturystyczne z Bukowca (powiat leski), Piekarnia Drzewna ANMAR z Rogóżna (powiat łańcucki), Leda-ser z Wólki Krowickiej (powiat lubaczowski), Maria i Mieczysław Łabęccy oraz firma Taurus z Pilzna (powiat dębicki).

Nie brakowało więc stoisk z wędlinami, kiełbasami, produktami garmażeryjnymi, nabiałem, wodami mineralnymi, nalewkami i słodyczami, w tym cukierków, ciast i ciasteczek. Pomocą i wsparciem służyły wystawcom przedstawicielki Centrum Promocji Biznesu.

- Atmosfera była niesamowita. Razem z wystawcami nawiązaliśmy świetne relacje. Przez te 4 dni byliśmy jedną podkarpacką rodziną, która promowała to, co ma najlepsze. Nasze stoiska budziły ogromne zainteresowanie, kolejki po produkty naszych wystawców nie kończyły się. Propozycje od kontrahentów i hurtowników również się pojawiły. Jesteśmy tym bardziej z tego dumni, ponieważ większość z wystawców to laureaci Programu Smaczne Bo Podkarpackie - powiedziała Magdalena Kucharska z Centrum Promocji Biznesu, organizatora programu certyfikującego.

W drugim dniu targów odbył się Wielki Finał XVII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów". Nagrody "Perła 2017" w konkursie w kategorii: Produkt regionalny, otrzymali z Podkarpacia:

  • Gospodarstwo Agroturystyczne Bukowiec - Bożena Wisła za ser podpuszczkowy z nutą leśną
  • Leszek Jakimowicz LEDA SER za ser dojrzewający Wólczan
  • ANMAR Piekarnia-Bar Anna Surmacz-Kałamarz za szynkę w rozmarynie
  • Maria i Mieczysław Łabęccy za nalewkę jeżynową leśną z Ulanowa.

Ponadto z rąk Lucjana Kuźniara, członka Zarządu Województwa Podkarpackiego i przedstawicielki Centrum Promocji Biznesu, wszyscy wystawcy otrzymali pamiątkowe podziękowania od kapituły konkursu Smaczne Bo Podkarpackie za prezentację produktów podczas targów.

Wystawcy mogli się pokazać na tak prestiżowym wydarzeniu dzięki uprzejmości Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego, za co Centrum Promocji Biznesu serdecznie dziękuje marszałkowi Władysławowi Ortylowi.

Galeria zdjęć

20 września 2017 r.

Podkarpacie na Targach Smaki Regionów

Centrum Promocji Biznesu w Rzeszowie dzięki uprzejmości Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego razem z firmami branży spożywczej weźmie udział w Targach Smaki Regionów w ramach Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Międzynarodowe Targi Poznańskie to lider polskiego rynku targowego. Największy organizator targów w Europie Środkowo-Wschodniej, które skupiają przedstawicieli branżowych z całego świata. To tam, w Poznaniu, od 23 do 26 września, odbędą się Targi Smaki Regionów, na których nie zabraknie Centrum Promocji Biznesu i których organizatorem są właśnie MTP.

- Smaki Regionów to wyjątkowe wydarzenie dla osób, które odżywiają się zdrowo i cenią produkty od lokalnych dostawców. To tu znaleźć będzie można ekologiczną, certyfikowaną żywość z całej Polski. To unikalny moment na poznanie wszystkich regionalnych potraw i produktów, stanowiących dziedzictwo kulinarne, które są przygotowywane według dawnych receptur i filozofii slow - zapewniają organizatorzy. W ubiegłym roku w targach udział wzięło ponad 200 wystawców z 16 województw, a w samym wydarzeniu uczestniczyło 35 tysięcy zwiedzających.

W tegorocznej edycji miejscem oryginalnej, ekologicznej, certyfikowanej żywności z województw, w tym również z Podkarpacia, będzie pawilon 3A - stoisko nr 27, do odwiedzenia którego zapraszamy już dziś.

Nasi reprezentanci pochwalą się tym, co mają najlepszego. Nie zabraknie więc wędlin, kiełbas, produktów garmażeryjnych, wód mineralnych i słodyczy, w tym cukierków, ciast i ciasteczek. Razem z nami, organizatorami Programu Smaczne bo Podkarpackie, pojedzie sześciu wystawców: Firma Handlowo-Usługowa JUVITA z Dulczy Wielkiej (powiat mielecki), Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe MATEO Stanisław Cabaj z Dębicy (powiat dębicki), Uzdrowisko Rymanów (powiat krośnieński), Cukiernicza Spółdzielnia ROKSANA ze Strzyżowa (powiat strzyżowski), Fabryka ciast i cukrów Dr Stanisława Gurgula z Jarosławia (powiat jarosławski) i Smak Górno (powiat rzeszowski).

- Cieszymy się, że wśród wystawców są laureaci Programu Smaczne bo Podkarpackie. Certyfikat ten potwierdza wysoką jakość produktów, które będą zaprezentowane podczas Targów Smaki Regionów. To również gwarant smaku i tradycji. Jestem przekonany, że godnie będziemy reprezentować nasz region - powiedział Paweł Zając, dyrektor Centrum Promocji Biznesu.

Do uczestnictwa w targach Smaki Regionów Urząd Marszałkowski zaprosił również: Gospodarstwo Agroturystyczne z Bukowca (powiat leski), Piekarnię Drzewna ANMAR z Rogóżna (powiat łańcucki), Leda-ser z Wólki Krowickiej (powiat lubaczowski) oraz firmę Taurus z Pilzna (powiat dębicki).

- Lista naszych produktów regionalnych jest bardzo długa. Wszystkie są godne polecenia, dlatego bardzo się cieszę, że producenci uczestniczą w targach, eksponują swoje produkty na wystawach i konkursach. To jest dla województwa podkarpackiego bardzo dobra promocja - powiedział marszałek Władysław Ortyl.

Wydarzenie odbędzie się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro.

Fot. Podkarpackie.pl

11 stycznia 2017 r.

Zapraszamy do udziału w nowej edycji programu "Smaczne bo Podkarpackie" 2017!

Pobierz:

22 listopada 2016 r.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z uroczystości wręczenia certyfikatów Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie" 2016.

Galeria zdjęć 2016

21 listopada 2016 r.

21 listopada 2016 roku (poniedziałek) w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Rzeszowie (naprzeciwko Portu Lotniczego Rzeszów - Jasionka), odbyła się uroczysta Gala Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie".

27 października 2016 r.

27 października 2016 r. w Sali Kolumnowej Urzędu Wojewódzkiego przy ul. Grunwaldzkiej 15 odbędzie się Kapituła Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie".

Kapituła Programu złożona z ekspertów rynku spożywczego, osób zaufania publicznego oraz przedstawicieli mediów zapozna się z przedstawioną przez producentów dokumentacją, wynikami badań wykonanych przez ekspertów: Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Rzeszowie oraz z Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Rzeszowie.

28 kwietnia 2016 r. - Wystawa podkarpackich produktów spożywczych wysokiej jakości w Senacie Rzeczypospolitej Polskiej

28 kwietnia 2016r. w Senacie Rzeczypospolitej Polskiej Centrum Promocji Biznesu przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego zorganizowało wystawę podkarpackich produktów spożywczych wysokiej jakości.

Więcej

7 marca 2016 r. - Bezpłatne szkolenie dla Podkarpackich producentów żywności

7 marca 2016 roku (poniedziałek) w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego, odbyło się bezpłatne szkolenie dla Podkarpackich producentów żywności. Tym wydarzeniem rozpoczęliśmy kolejną edycję Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie", a jednocześnie rozpoczęliśmy przyjmowanie zgłoszeń do Programu.

Więcej

9 grudnia 2015 r. - Gala 2015

9 grudnia w Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie zostały wręczone certyfikaty laureatom Programu Certyfikującego Najlepsze Spożywcze Produkty Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie" 2015. Producenci ubiegający się o to zaszczytne miano dla swoich wyrobów musieli spełnić szereg wymogów a same produkty przejść kilka etapów oceny aby znaleźć się na liście najlepszych.

Więcej

17 listopada 2015 r. - Kapituła 2015

17 listopada 2015 roku w Sali Kolumnowej Urzędu Wojewódzkiego przy ul. Grunwaldzkiej 15 odbyła się Kapituła Programie Certyfikującym Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie".

Więcej