7 października w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale odbyły się obrady Kapituły kolejnej edycji Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego „Smaczne bo Podkarpackie” 2025.
Program organizowany jest rokrocznie przez Przyjazna Polska Sp. z o.o. w Rzeszowie przy współpracy z Wojewodą Podkarpackim i Marszałkiem Województwa Podkarpackiego.
Partnerem Programu jest PKO Bank Polski oraz Piotr Kamiński Robert Kamiński Kancelaria Radców Prawnych sp. pp.
Kapitułę Programu tworzą eksperci rynku spożywczego, osób zaufania publicznego oraz przedstawicieli mediów. Kapituła zapoznała się z przedstawioną przez producentów dokumentacją oraz wynikami badań wykonanych przez ekspertów z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Rzeszowie oraz z Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Rzeszowie.
Zgłoszone produkty oceniane były według następujących kryteriów: wygląd i kształt, barwa, smak, zapach, konsystencja i struktura. Oceniana była poprawność etykietowania i znakowania produktów, które narzuca m.in. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.
Szacowne gremium Kapituły dokonało oceny zgłoszonych produktów przyznając 29 certyfikatów „Smaczne bo Podkarpackie”.
Efekty pracy Kapituły poznamy już niebawem podczas uroczystej Gali wieńczącej tegoroczną edycję Programu “Smaczne bo Podkarpackie” 22 października 2025 r.
Fot. Tadeusz Poźniak




























































