6 października w Podkarpacki Urząd Wojewódzki w Rzeszowie odbyły się obrady Kapituły kolejnej edycji Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty
Spożywcze
Podkarpackiego „Smaczne bo Podkarpackie” 2022 






Kapitułę Programu tworzą eksperci rynku spożywczego, osób zaufania publicznego oraz przedstawicieli mediów. Kapituła zapoznała się z przedstawioną przez producentów dokumentacją oraz wynikami badań wykonanych przez ekspertów z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Rzeszowie oraz z Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Rzeszowie.
Zgłoszone produkty oceniane były według następujących kryteriów: wygląd i kształt, barwa, smak, zapach, konsystencja i struktura. Oceniana była poprawność etykietowania i znakowania produktów, które narzuca m.in. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

